Samhällsbyggnadsbolaget i Nordenin (SBB) kiinteistöjohtaja Mikko Heiska vastaa kysymyksiin sähkökatkoista ja kertoo energiadatan mahdollisuuksista.

SBB:n kiinteistöjohtaja Mikko Heiska sanoo toimintatapojen olevan selvät sähkökatkojen varalta, vaikka niitä tapahtuukin nykyään varsin harvoin maakaapeloinnin ansiosta.

”Teemme säännöllisesti kriittisten laitteistojen testejä, ja vaikka joissakin kohteissa palautuminen katkosta tehdään manuaalisesti, monissa yhteiskuntakiinteistöissä kriittisillä laitteilla, kuten poistumistievalaistus, on myös varavoimalaitteita lyhyiden katkojen varalle.”

Entä jos tulee pidempi suunniteltu sähkökatko? Miten se vaikuttaa kiinteistöjen käyttäjiin?

“Kun lämmitys, ilmanvaihto, käyttöveden kiertovesipumput ja valaistus jäävät ilman virtaa, sisäolosuhteet muuttuvat. Mutta suunniteltuun katkoon voi aina varautua,” Heiska muistuttaa.

Miten käy sisälämpötilan, jos sähkökatko osuu pakkaspäivään?

”Jos Fingridin kantaverkossa suunnittelemat kahden tunnin sähkökatkot toteutuvat, on se toki epämukavaa ja haittaa esimerkiksi työntekoa, mutta talot varaavat lämpöä, joten lämpötilan lasku sisätiloissa ei ole merkittävä.”

Innovatiivisia ilmastotekoja energiadatan avulla

SBB on toteuttanut jo monia energiatekoja osana vastuullista toimintaa, mutta miten nämä sähköä säästävät toimenpiteet vertautuvat kampanjoihin, kuten Astetta alemmas, johon SBB sitoutui lokakuussa?

“Astetta alemmas -kampanjalla pyritään karsimaan kulutushuippuja Suomessa, mikä on erittäin hyvä, mutta kiinteistöissämme jo aiemmin tehdyt energiatoimenpiteet tähtäävät pitkäaikaisiin suunnitelmallisiin säästöihin,” Heiska selventää.

SBB:n työtä ohjaa visio ympäristöpositiivisuudesta vuoteen 2030 mennessä.

“Tämä tavoite velvoittaa meitä aktiivisesti selvittämään energiansäästömahdollisuuksia, esimerkiksi aurinkovoiman osuuden kasvattamista. Ja koska olemme Pohjoismaiden suurin yhteiskuntakiinteistöjen omistaja, kaikki skaalautuvat hankkeet kiinnostavat meitä erityisen paljon. Esimerkiksi yhdistämällä energiadataa useasta kiinteistöstä voimme tehostaa tekoälyn ja automaation avulla energiankäyttöä kaikissa näissä kohteissa.”

Lisätietoja:

Arto Nummela
maajohtaja, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB
+358 40 754 9728, ﷟arto.nummela@sbbnorden.fi

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB:n (SBB) missio on olla luotettava kumppani julkiselle sektorille Pohjoismaissa, toimien pitkäaikaisena omistajana, joka kehittää, hallinnoi ja rakentaa yhteiskunnallisia kiinteistöjä. SBB:n vahva sitoutuminen yhteisöjen tukemiseen ja sosiaaliseen vastuullisuuteen on tehnyt yhtiöstä houkuttelevan pitkäaikaisen kumppanin kunnille ja muille sidosryhmille. Suomessa SBB omistaa lähes 200 kiinteistöä.

sbbnorden.fi | Samhällsbyggnadsbolaget i Norden | Bulevardi 7 A, 00120 Helsinki